Dine pensionspenge er ikke i skattely

Danmarks Radio og Politiken beskriver hvordan Lærernes Pension har penge i en skovfond via Cayman Islands. Det bliver fremstillet som stærkt kritisabelt.

Når dine pensionspenge er investeret i en skovfond på Cayman Islands, er det ikke det samme som, at de er i skattely. Vi betaler nemlig skat, både der hvor investeringen foregår og i Danmark.  

Vi betaler 19% i selskabsskat i Indonesien - og dansk PAL-skat

Investeringen i Indonesien er i en gummiplantage. Indtil videre har skovfonden ikke tjent nogen penge, da træerne først skal plantes og vokse, inden der kan høstes gummi. Når investeringen er oppe at køre, regner skovfonden med at have skabt 10.000 nye arbejdspladser, og ved udgangen af 2018 regner fonden med at kunne sætte gang i en FSC certificering.

TAFF - Indonesien

Skat

Selskabsskat i Indonesien

19,0%

Dansk pensionsafkastskat (PAL-skat)

15,3%

Skattely og kapitalfonde klinger ikke godt i vores ører, og det er der helt sikkert en god grund til, fordi det i dag er muligt at gå meget langt for at undgå at betale skat. Du kan forestille dig en god bred motortrafikvej, hvor du må køre 90 km/t. Det kan sagtens lade sig gøre at køre 130 km/t, og det er der helt sikkert nogen der gør, men i Lærernes Pension overholder vi altid fartgrænsen og kører 90 km/t.

Vi har et samfundsansvar

Når vi investerer i fonde rundt omkring i verden, så har vi et ansvar for at opføre os ordentligt. Derfor følger vi danske og internationale skatteregler, og vi analyserer om investeringen lever op til vores etiske kodeks og skattepolitik, inden vi går ind i en investering. Når investeringen er i gang, holder vi øje med, at alt foregår, som det skal. Men vi mener ikke, at det er vores ansvar at holde øje med om andre fx betaler den skat, de skal. Det ville kræve rigtig mange ressourcer og koste medlemmerne dyrt at undersøge om alle andre betaler den skat, som de skal.
I den konkrete investering er vi sammen med statslige udviklingsfonde i Danmark, Finland og Holland samt andre pensionsinvestorer fra Danmark, Tyskland og Holland. 

Problemer med skatteunddragelse skal løses internationalt

Vi synes at alle – store som små – skal betale den skat, som loven kræver, og er loven for slap så må politikerne og de internationale organisationer på banen. Det er ikke op til Lærernes Pension at løse problemerne med aggressiv skattetænkning og skatteunddragelse. Heldigvis er Danmark allerede godt på vej, og har indgået aftaler om udveksling af information med 45 skattely-lande. Disse aftaler har betydet, at SKAT refererer til landene som tidligere skattely-lande. Også OECD holder øje med området, og har formuleret Common Reporting Standard, som er en form for god skik på skatteområdet.

Læs også:

Skovdrift i Indonesien

Danmark og skattely-lande

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere lppension.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 21 61 31, hvis du oplever problemer med vores hjemmeside.