Politik for integration af bæredygtighedsrisici i investerings-beslutningsprocesser

1.    Formål med politikken

Bestyrelsen i Lærernes Pension har fastlagt nærværende politik for integration af bæredygtighedsrisici i selskabets investeringsbeslutningsprocesser (herefter politik for integration af bæredygtighedsrisici) som ramme for vurdering og overvågning af bæredygtighedsrisici.

Formålet med politikken er at sikre, at bæredygtighedsrisici integreres i Lærernes Pensions investeringsbeslutningsprocesser og derved sikre, at selskabet kompenseres tilfredsstillende for de påtagne risici, og at uønskede risici undgås.

Idet data og metoder på området er i en opbyggende fase, arbejdes der for nuværende med en mere overordnet tilgang til vurderingen og integrationen af bæredygtighedsrisici. I takt med at data og metoder modnes, vil bæredygtighedsrisici i højere grad indgå i investeringsprocesserne på lige fod med de traditionelle finansielle risici.

Det bemærkes, at Lærernes Pensions håndtering af ansvarlighed i investeringerne bevirker, at en række centrale bæredygtighedsrisici adresseres. 

2.    Ansvar og beføjelser

Direktionen har det overordnede ansvar for, at politikken efterleves, og har således ansvaret for at igangsætte de nødvendige foranstaltninger for at sikre dette.

Direktionen skal desuden arbejde for, at inddragelsen af bæredygtighedsrisici i investerings-beslutningsprocesserne udvikles og i stigende grad vurderes på linje med de øvrige investeringsmæssige risici.  

3.    Lovgivningsmæssige rammer

Som finansiel markedsdeltager skal Lærernes Pension på sin hjemmeside offentliggøre en politik for integration af bæredygtighedsrisici, jf. artikel 3 i disclosure-forordningen (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019).

4.    Afgrænsninger og begreber

Politikken favner alle investeringer foretaget i regi af Lærernes Pension, de koncernforbundne datterselskaber og selskabets eksterne kapitalforvaltere.

Ved bæredygtighedsrisiko forstås en miljømæssig, social eller ledelsesmæssig begivenhed eller omstændighed, som, hvis den opstår, kunne have faktisk eller potentiel væsentlig negativ indvirkning på værdien af en investering, jf. artikel 2, nr. 22, i disclosure-forordningen. Politikken omhandler integration af relevante bæredygtighedsrisici, hvad enten disse er væsentlige eller sandsynligvis er væsentlige.

De miljømæssige risici favner risici som følge af miljøforringelse og klimaforandringer, og der sondres her mellem fysiske risici og transitionsrisici:

  • Fysiske risici relaterer sig til både pludselige, hyppigere og mere ekstreme vejrhændelser (fx hedebølger, oversvømmelser, ildebrande og storme), vedvarende skift i klimaet (fx ændringer i nedbør, øget vandstand og stigende gennemsnitstemperaturer), tab af økosystemer (fx ørkendannelse, vandmangel, forringelse af jordkvalitet eller havets økosystemer) eller miljøhændelser (fx olie- eller kemikalieudslip til jord, vand eller luft).
  • Transitionsrisici opstår i forsøget på at adressere miljø- og klimarelaterede udfordringer (fx i forbindelse med omstillingen til en CO2-neutral økonomi). Det relaterer sig for eksempel til udviklingen i politik og regulering, teknologiskift, nye forretningsmodeller og forbrugeradfærd.

Både fysiske risici og transitionsrisici indebærer en risiko for, at selskabet kommer til at eje ”strandede” (værdiløse) aktiver.  

De sociale risici relaterer sig til eksponeringer mod aktiviteter, som potentielt påvirkes negativt af problematiske sociale forhold (fx overtrædelse af menneskerettigheder, dårlige arbejdsvilkår, børnearbejde, sundhedsspørgsmål, ulighed og diskrimination).

De ledelsesmæssige risici relaterer sig til eksponeringer mod aktiviteter, som potentielt påvirkes negativt af personale- eller ledelsesmæssige forhold (fx korruption, bestikkelse, interessekonflikter og skatteforhold).

5.    Ønsket risikoprofil

Lærernes Pension skal generelt søge at begrænse bæredygtighedsrisici, medmindre det vurderes, at selskabet kompenseres tilstrækkeligt for de påtagne risici, og at disse i øvrigt kan håndteres på betryggende vis. Den konkrete håndtering er nærmere fastsat inden for de enkelte aktivklasser.

Lærernes Pension skal tilstræbe at undgå bæredygtighedsrisici, der er uforenelige med selskabets politikker og retningslinjer i øvrigt. Det gælder i særlig grad selskabets politik for ansvarlige investeringer.

6.    Implementering af den ønskede risikoprofil

Lærernes Pension skal anvende forskellige redskaber til at sikre, at bæredygtighedsrisici integreres i investeringsbeslutningsprocesserne. Hvilke redskaber, der anvendes, afhænger blandt andet af, hvilken aktivklasse der er tale om. Eftersom Lærernes Pension primært investerer gennem eksterne forvaltere, afhænger det også af den konkrete forvalter og dennes investeringsproces.

Det er et centralt element i Lærernes Pensions investeringsstrategi at sprede investeringerne på mange forskellige aktivklasser, lande, brancher og virksomheder. Dette bidrager til at mitigere bæredygtighedsrisici.

På det overordnede plan anses Lærernes Pensions politik for ansvarlige investeringer desuden som et effektivt middel til mitigering af væsentlige bæredygtighedsrisici. De etiske retningslinjer er dog fastlagt ud fra en etisk begrundet holdning og ikke en vurdering af finansielle risici.

På det konkrete plan – i det daglige arbejde med selskabets investeringer og eksterne forvaltere – skal håndteringen af bæredygtighedsrisici indarbejdes i selskabets due diligence processer forud for gennemførelse af nye investeringer og i den løbende opfølgning på allerede gennemførte investeringer.

6.1. Identifikation af bæredygtighedsrisici

6.1.1.  Noterede investeringer

De noterede investeringer omfatter finansielle instrumenter, der handles på et reguleret marked, herunder børsnoterede aktier, virksomhedsobligationer, stats- og realkreditobligationer samt aktie- og obligationsderivater.

Selskabets porteføljer af aktier og virksomhedsobligationer er investeret globalt gennem eksterne forvaltere med en høj grad af spredning på geografi, sektorer og selskaber. Bredden i investeringerne betyder, at de fleste typer bæredygtighedsrisici vil være repræsenteret i den samlede portefølje, men samtidig vil indvirkningen på afkastet være reduceret, da der er mindre sandsynlighed for, at de rammer samtidig. Den samlede noterede portefølje er hovedsageligt eksponeret for risici, som rammer globalt, fx effekterne på samfundsøkonomien af en pandemi, voldsomme klimaforandringer eller ny omfattende global regulering eller adfærdsændringer i forhold til CO2-udledning.

I styringen af den samlede aktieeksponering benyttes derivater med reference til diverse brede indeks. I implementeringen er der fokus på de mest likvide og markedskonforme instrumenter. Disse instrumenter er ikke tilknyttet specifikke bæredygtighedsrelaterede politikker eller begrænsninger, og de begrænser derfor ikke de bæredygtighedsrisici, der i øvrigt skal tilstræbes at blive undgået, jf. politik for ansvarlige investeringer.

Investeringerne i guldrandede obligationer (primært amerikanske, tyske og danske statsobligationer og danske realkreditobligationer) foretages både internt og gennem eksterne forvaltere. Det vurderes, at der ikke er væsentlige bæredygtighedsrisici forbundet med disse investeringer, og der skal ske en betydelig forringelse i værdien af de underliggende aktiver for at ændre på dette.

Investering i obligationer udstedt af enheder hjemmehørende i emerging markets foretages gennem eksterne forvaltere. Denne type obligationer har typisk en højere risiko end tilsvarende obligationer fra udstedere i mere udviklede lande. En væsentlig del af den forhøjede risiko kan føres tilbage til mere udtalte bæredygtighedsrisici. Bæredygtighedsrisici skal desuden ses i sammenhæng med det pågældende lands ressourcer til at håndtere risici. Evnen til at imødegå risici er både et spørgsmål om økonomiske ressourcer og institutionelle rammer til at imødegå potentielle risici.

6.1.2.  Unoterede investeringer

De unoterede investeringer via kapitalfonde omfatter de fem aktivklasser private equity, infrastruktur, ejendomme, skov og illikvid kredit. For ejendomme favner nærværende afsnit alene investeringer via fonde. Integrationen af bæredygtighedsrisici ved investering i de direkte ejede danske ejendomme er anført i afsnit 6.4.

De unoterede investeringer foretages gennem eksterne forvaltere. Investeringerne foretages typisk først, efter investeringstilsagnet er afgivet, men investeringerne og de tilknyttede bæredygtighedsrisici vil være afgrænsede af forvalternes investeringsstrategi.

De forskellige aktivklasser vil være eksponerede over for forskellige typer bæredygtighedsrisici. Fx kan nogle fysiske risici potentielt være mere udtalte for fysiske aktiver som skov, ejendomme og infrastruktur, mens private equity og illikvid kredit kan være eksponeret over for samme risici som noterede aktier. Lærernes Pension skal, hvor det er muligt og relevant, bruge en systematisk ramme til at vurdere, hvilke bæredygtighedsrisici forvalteren bør have fokus på for de enkelte aktivklasser.

6.2. Integration af bæredygtighedsrisici i investeringsbeslutningsprocessen

6.2.1.  Noterede investeringer

Overordnet skal det sikres, at de bæredygtighedsrisici, der er uforenelige med selskabets politik for ansvarlige investeringer, afdækkes forud for ansættelsen af en kapitalforvalter og mitigeres i aftalegrundlaget og den løbende screening af investeringerne. Herudover skal der i aftalegrundlaget stilles krav om en tilfredsstillende håndtering af bæredygtighedsrisici, som vil variere i forhold til typen af investeringsmandat.   

I både udvælgelsesprocessen og den efterfølgende løbende opfølgning på investeringsmandaterne skal der være fokus på forvalterens håndtering af bæredygtighedsrisici. Forvalteren skal kunne demonstrere, at investeringstilgangen identificerer relevante bæredygtighedsrisici, og at disse søges undgået, medmindre de er forenelige med Lærernes Pensions politik for ansvarlige investeringer og bærer en tilstrækkelig risikopræmie.

Det er især for forvaltere af mere koncentrerede investeringsporteføljer, at håndtering af bæredygtighedsrisici skal være i fokus. Det skyldes, at bæredygtighedsrisici – hvis de indtræffer – vil have en større effekt på porteføljen. For sådanne forvaltere skal det sikres, at bæredygtighedsrisici adresseres eksplicit i investeringsprocessen ved at fokusere på en virksomheds væsentlige bæredygtighedsrisici og ved at inddrage virksomhedens forretningsplaner, herunder virksomhedens arbejde med at identificere og håndtere bæredygtighedsrisici.

For mere diversificerede investeringsporteføljer forventes ikke samme detaljering i håndteringen af bæredygtighedsrisici. Det skyldes dels, at diversifikationen forventes at afhjælpe den samlede porteføljerisiko og dels vurderingen, at data og metoder på nuværende tidspunkt ikke er udviklet tilstrækkeligt til at bæredygtighedsrisici på betryggende vis kan indgå i investeringsbeslutningsprocessen på lige fod med de traditionelle finansielle risici.

Lærernes Pension forvalter i nogle tilfælde investeringsmandater internt. Det sker i aktivklasser med ingen eller meget begrænsede bæredygtighedsrisici eller i aktiederivater på brede indeks. I den interne porteføljestyring anvendes tillige andre typer derivater, som vurderes at have meget begrænsede bæredygtighedsrisici (obligationsfutures med tyske eller amerikanske statsobligationer, som det underliggende instrument) eller ingen bæredygtighedsrisici (en portefølje af valutaswaps til afdækning af valutarisiko).

6.2.2.  Unoterede investeringer

I en fondsstruktur er gennemsigtigheden på investeringstidspunktet typisk lav, da de investeringer, der ligger til grund for den fremtidige eksponering, oftest ikke vil være kendte. Endvidere vil det typisk være forbundet med betydelige omkostninger at afhænde investeringerne forud for det almindelige afløb. I due diligence processen, der går forud for et investeringstilsagn, skal forvalterens processer for at identificere og håndtere bæredygtighedsrisici derfor vurderes, og der skal følges op i den løbende overvågning. I vurderingen skal indgå, at forskellige bæredygtighedsrisici vil være væsentlige inden for de forskellige aktivklasser.     

Såfremt det vurderes, at forvalterens processer for identifikation og håndtering af bæredygtighedsrisici i øvrigt er betryggende, skal sandsynlige bæredygtighedsrisici afspejles i afkastkravet. Såfremt det vurderes, at forvalterens processer ikke er betryggende, foretages investeringen ikke.

Due diligence processen for investeringer i illikvid kredit håndterer i udgangspunktet bæredygtighedsrisici på samme vis som processen for de øvrige unoterede aktivklasser. For visse typer illikvide kreditinvesteringer er due diligence processen dog tilpasset. Det vedrører de fondsinvesteringer, som kan være baseret på porteføljer af lån til selskaber, eller som kan indeholde produkter med reference til en portefølje. Det kan fx være lån til en kreditfond (fondsfinansiering) eller deltagelse i udlånsporteføljen hos en bank (”bank risk sharing”). I sådanne tilfælde skal bæredygtighedsrelaterede risici integreres efter bedste evne inden for de rammer, som markedsstrukturerne dikterer. Under alle omstændigheder vil bæredygtighedsrisici i disse tilfælde være begrænset af, at de underliggende lån vil være spredt på mange låntagere, og at investeringen kun pådrages tab i det omfang, at de underliggende aktiver eller eventuelt efterstillet kapital ikke kan absorbere tabet relateret til, at en negativ bæredygtighedsrelateret hændelse er indtruffet.

6.3.        Danske ejendomme

I forbindelse med alle nye ejendomsinvesteringer skal der udarbejdes en omfattende indstilling før investeringsbeslutningen, der bl.a. omfatter en risikoanalyse, og der skal laves en følsomhedsanalyse på alle væsentlige risici i den konkrete investering. Der skal inddrages både sociale og miljømæssige forhold, herunder en klimarisiko- og sårbarhedsvurdering i lighed med screeningen af de tekniske kriterier i relation til EU-Taksonomien. Klimarisiko- og sårbarhedsvurderingen skal inddrage relevante klimarisici for Danmark, hvilket omfatter klimarisici som varmebølge, naturbrand, storm, oversvømmelse, jordskred og nedsynkning. Alle disse risici skal vurderes ud fra de lokale og konkrete forhold for ejendommens udformning, anvendte materialer og omgivelsernes kontekst. Der skal fastlægges en plan for håndtering af evt. højrisici-forhold, som skal implementeres i driftsplanen.

Lærernes Pension skal stille høje krav til danske ejendomme under opførsel med krav om mindst DGNB Guld-certificering og energieffektive ejendomme med bedst mulige energimærkning (efter lavenergiklassen) i forventning om, at de tiltag på sigt også vil understøtte udlejningen af bolig- og erhvervslejemål. DGNB-certificeringen er en vurdering af byggeri ud fra en helhedsbetragtning, og som afdækker bæredygtigheds-karakteristika ud fra sociale, miljømæssige og økonomiske forhold. Alle nye ejendomme skal blive præcertificerede, så Lærernes Pension sikrer, at de lever op til vores målsætninger. Herudover skal der afholdes en bæredygtigheds-opstartsworkshop i den tidlige proces for hvert projekt, hvor alle parter skal inddrages tidligt omkring de konkrete målsætninger, vi har sat for det enkelte projekt for at sikre alignment. Såfremt dette er muligt, vil det indgå som bilag til byggeprogrammet og kontraktgrundlag.

Lærernes Pension skal stille krav om overenskomstmæssige arbejdsvilkår og skal stille høje krav til arbejdsmiljøet og sikkerheden på arbejdspladsen med henblik på at formindske og helt undgå ulykker på byggepladsen og søgsmål. Herudover skal der være fokus på social bæredygtighed og en frivillig aftale med totalentreprenør om at sikre praktikpladser, samt elev- og lærlingepladser på vores byggepladser, og med særligt fokus på EU-Taksonomiens sociale minimumsgarantier og overholdelse heraf.

Der skal foretages løbende overvågning og tilsyn af Lærernes Pensions byggerier under opførsel og eksisterende ejendomme, således at der tages hånd om alle kendte risici og forhold af driftsmæssig karakter på både ejendommene og udenomsarealer. Legepladser i tilknytning til vores ejendomme har en særlig opmærksomhed i form af den årlige lovpligtige inspektion/eftersyn og rapportering herfra, der bl.a. indeholder en risikovurdering af forhold til udbedring. Derudover skal Lærernes Pension være opmærksomme på forhold gennem lejerhenvendelser og emner med offentlig bevågenhed.

7.  Rapportering

Bestyrelsen skal mindst årligt modtage en rapportering med en vurdering af selskabets væsentligste bæredygtighedsrisici.

8.  Opdatering

Denne politik skal vurderes mindst én gang årligt, eller hvis virksomhedens aktiviteter, herunder forretningsmodellen, ændres væsentligt.

Denne politik er gennemgået og godkendt af bestyrelsen 10. juni 2024.