Stort fokus på bæredygtighed i danske ejendomme
I Lærernes Pension investerer vi i boliger for at sprede risikoen og sikre stabile afkast. Som bygherre prioriterer vi det højt at opføre boliger i høj kvalitet, hvorfor vi bygger boliger med attraktiv beliggenhed og gode, solide materialer med sigte på lave driftsomkostninger og lavt energiforbrug, idet langsigtet ejerskab er udgangspunktet.
Vi tilstræber at opnå de bedste energimærker, der gælder på opførelsestidspunktet. For at sikre et lavt energiforbrug gennemgår vi løbende ejendomsporteføljen med henblik på optimeringer, og vi kræver, at alle nuværende og fremtidige byggeprojekter bliver DGNB-Guld certificeret.
Desuden arbejder vi for at sikre og understøtte lærlinge og praktikpladser på vores byggeprojekter og for at sikre danske overenskomster i forhold til løn og arbejdsforhold for dem, der arbejder på vores byggeprojekter i alle led af værdikæden.
En klimastrategi med tre spor
Lærernes Pension ønsker at understøtte overgangen til en økonomi baseret på et lavt CO2-indhold og forbedre samfundets evne til at omstille sig til konsekvenserne af klimaændringer. Konkret er det Lærernes Pensions målsætning, at selskabets investeringsportefølje skal have en netto nul-udledning senest i år 2050.
Vi har en klimastrategi med tre spor, som vil blive udviklet i takt med vores konkretisering af vores netto nul-målsætning:
- Det første spor handler om eksklusion af kul-, olie-, gas- og energiselskaber. Vores ambition er at ekskludere de virksomheder, som ikke har en plan for, hvordan de vil leve op til Paris-aftalen, jf. boks 1 og 2.
- Det andet spor er udbygning af deciderede grønne porteføljer, fx porteføljer med et stort indhold af grøn teknologi.
- Det tredje spor handler om at opnå en reduktion af CO2-aftrykket i investeringerne generelt
Skattepolitik
For Lærernes Pension er det afgørende, at vi betaler den lovpligtige skat. Dermed bidrager vi også til den samfundsøkonomiske udvikling i de lande, hvor vi har investeringer. Ved investering uden for Danmark følger vi skattereglerne i det land, hvor investeringen er hjemmehørende, og vi betaler pensionsafkastskat (PAL-skat) af investeringsafkastet, uanset om investeringerne er udenlandske eller danske.
Unoterede investeringer via kapital- og kreditfonde
De skattemæssige forhold er en vigtig faktor i beslutningen om, hvorvidt en investering i en kapital- eller kreditfond skal gennemføres. Derfor har vi i Lærernes Pension denne politik for håndtering af de skattemæssige forhold i kapital- og kreditfonde. Vi ønsker at bidrage til at fremme åbenhed om skatteforhold blandt såvel andre investorer som hos forvalterne af fondene. Politikken har endvidere til formål at sikre, at vi mindsker eller helt undgår omdømmerisiko på skatteområdet.
Forud for en eventuel investering i en kapital- eller kreditfond skal Lærernes Pension gennemføre en kommerciel, juridisk, etisk og skattemæssig due diligence. Den skattemæssige del skal afdække, hvorvidt investeringsstrukturen er sædvanlig og lovlig. Hertil kommer en afklaring af skatteniveauet med henblik på at kunne vurdere afkastniveauet efter skat.
I forbindelse med den skattemæssige due diligence skal Lærernes Pension spørge ind til forvalternes tidligere eller løbende skattesager og deres forpligtelser til at overholde lokale skatteregler.
Skattereglerne er ofte meget komplicerede, og derfor skal den skattemæssige due diligence gennemføres ved brug af en ekstern rådgiver.
Ved investeringer i Europa eller USA skal Lærernes Pension kræve, at OECD’s BEPS (”Base Erosion and Profit Shifting”) vejledning efterleves. Ved investeringer i lande, hvor skatteområdet er mindre udviklet – fx i udviklingslande – skal Lærernes Pension tilstræbe, at BEPS-vejledningen efterleves.
Vi ønsker ikke at investere i fondsstrukturer hjemhørende i lande eller jurisdiktioner, der er på EU’s liste over lande, der ikke samarbejder på skatteområdet.
Desuden ønsker vi ikke at investere i strukturer, som har en høj grad af risiko for at blive underkendt af skattemyndighederne, fx på grund af aggressiv skatteplanlægning eller skatteomgåelse.
Politik for aktivt ejerskab
I Lærernes Pensions investeringsportefølje er der en høj grad af risikospredning. Derfor er vores ejerandele i de virksomheder, som vi investerer i, ofte relativt små. Det begrænser mulighederne for, at Lærernes Pension alene kan opnå reel indflydelse på virksomhedernes adfærd.
For investeringer i børsnoterede virksomheder udøver vi vores indflydelse på udvalgte virksomheder i samarbejde med andre investorer gennem deltagelse i et investorsamarbejde. Konkret deltager Lærernes Pension i et klimarettet investorsamarbejde for at være med til at påvirke virksomhedernes omstilling og dermed understøtte Lærernes Pensions ambition på klimaområdet. Lærernes Pension stemmer ikke på virksomhedernes generalforsamlinger.
Direktionen skal sikre, at selskabet har de fornødne forretningsgange for overholdelsen af reglerne om aktivt ejerskab, herunder selskabets brug af kapitalforvalteres udøvelse af aktivt ejerskab samt håndtering af faktiske eller potentielle interessekonflikter.
For de unoterede – og dermed ofte illikvide - investeringer udfører vi grundig due diligence af bl.a. bæredygtighedsforhold forud for en investering. På den måde vurderer vi om, investeringerne forvaltes i overensstemmelse med vores politik for ansvarlige investeringer. Lærernes Pension fastlægger i aftalerne med forvalterne bestemmelser, der sikrer retningslinjerne for at overholde Lærernes Pensions politik for ansvarlige investeringer. Hvis vi bliver bekendt med investeringer, der ikke lever op til vores politik for ansvarlige investeringer eller investeringsaftalen, går vi i dialog med forvalteren med henblik på at imødegå og rette op på de givne forhold.
Generelt forholder vi os aktivt til investeringsuniverset og undlader så vidt muligt at foretage investeringer i virksomheder, der ikke lever op til politikken for ansvarlige investeringer.
Sådan håndteres bæredygtighedsforhold i beslutninger om investeringer
EU's disclosure-forordning kræver, at vi som pensionsselskab bl.a. oplyser om vores politikker for, hvordan selskabet integrerer bæredygtighedsforhold i beslutninger om investeringer. [1] Der skelnes her mellem bæredygtighedsrisici og indvirkning på bæredygtighedsfaktorer. Lærernes Pensions politik for integration bæredygtighedsrisici i inveteringsbeslutningsprocesser udgør en selvstændig politik og kan tilgås på vores hjemmeside.
Hensyntagen til negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer
I Lærernes Pension har vi med vores politik for ansvarlige investeringer identificeret de vigtigste negative bæredygtighedsvirkninger, som Lærernes Pension ønsker at mindske. Lærernes Pension søger at tage hensyn til disse negative bæredygtighedsvirkninger ved ikke at investere i de pågældende virksomheder. Det fremgår af politikken for aktivt ejerskab.
Lærernes Pensions ambition om at understøtte omstillingen til en lavemissionsøkonomi er uddybet i klimastrategien, hvor et pejlemærke er at sigte mod en reduktion af investeringernes CO2-aftryk generelt.
Integration af bæredygtighed i investeringsbeslutninger
I Lærernes Pension tilstræber vi at opnå bedst muligt afkast for den påtagne risiko samtidigt med, at vi integrerer bæredygtighed i investeringsbeslutningerne. Udover hensynet til negative bæredygtighedsvirkninger tager vi også hensyn til positive bæredygtighedsvirkninger. Vi har eksempelvis fokus på at øge omfanget af grønne investeringer, jf. klimastrategien. Disse hensyn bidrager til at sikre værdien af vores investeringer.
Alt i alt indebærer det, at en pensionsopsparing i Lærernes Pension kan karakteriseres som et artikel 8-produkt i henhold til EU's disclosure-forordning.
En åben og ærlig dialog
I Lærernes Pension ønsker vi at være transparente om vores investeringer. Det gør vi for at fremme en åben og ærlig dialog om investeringerne med vores medlemmer, pressen, interesseorganisationer og øvrige interessenter. Vi offentliggør med halvårlig frekvens en detaljeret oversigt over vores investeringer og vores eksklusionsliste på vores hjemmeside. På hjemmesiden findes også yderligere information om implementeringen af politikken for ansvarlige investeringer.
[1] Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2088 af 27. november 2019 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser.