Lærerne har ingen våben i Yemen


Oxfam IBIS udgav i december 2020 en rapport "Yemen-krigens våben betalt af danske pensionspenge". Også Lærernes Pension blev kritiseret i rapporten.

I Lærernes Pension har vi stor sympati for den menneskelige tragedie krigen i Yemen fører med sig, og vi har fuld forståelse for, at Oxfam IBIS sætter fokus på denne tragedie. Derfor er det også vigtigt for os at understrege, at Lærernes Pension ikke investerer i bomber, missiler og kampfly, som bliver brugt i krigen i Yemen, og det kan du læse mere om her.

Det siger rapporten

I rapporten står der, at 15 af de største danske pensionsselskaber investerer i våben, som bruges i krigen i Yemen. Oxfam IBIS har identificeret 21 virksomheder, som de definerer som våbenproducenter. I denne definition finder du både virksomheder, som producerer våben og industrivirksomheder, som producerer entreprenørmaskiner, motorer og biler. I rapporten viser de, hvor meget det enkelte pensionsselskab har investeret i de forskellige virksomheder, men i markedsføringen skelner de ikke mellem pensionsselskaberne. I det følgende kan du derfor læse, hvordan det forholder sig i Lærernes Pension.

Sådan forholder det sig i Lærernes Pension

I vores etiske kodeks har vi gennem mange år haft en nul-tolerance for kontroversielle våben, fx atomvåben, krigsfly og klyngebomber. Derudover ønsker vi heller ikke at investere i virksomheder, hvor omsætningen stammer fra produkter, som kan bruges i våbensammenhæng. Derfor må højst 5 procent af en virksomheds omsætning stamme fra produkter, som kan bruges i våbensammenhæng.

Vi har altså udelukket de selskaber, som producerer bomber, missiler og kampfly, men vi har investeringer i industrivirksomheder som fx Caterpillar, Cummins og Volvo. Det er virksomheder, der producerer entreprenørmaskiner, motorer og biler. En lille del af disse virksomheders omsætning (altså under 5 %) stammer så fra produkter, som kan bruges i våbensammenhæng, fx en volvo-motor.

Vores dialog med Oxfam IBIS

Vi har været i dialog med Oxfam IBIS om rapporten, inden den blev udgivet og talt med dem om, at vi synes deres definition af våbenvirksomheder er for unuanceret, og at vi mener, de ikke giver danskerne det rette billede af pensionsselskabernes investeringer. Især giver de et meget fejlagtigt billede af Lærernes Pension, der har en meget lav tolerance, når det kommer til investeringer i virksomheder, hvor deres produkter kan bruges i våbensammenhæng.

Vores løbende screening

I Lærernes Pension bruger vi et eksternt firma til at screene alle vores investeringer ud fra vores etiske kodeks. Det er også grunden til, at Lærernes Pension på forhånd har udelukket så mange af de selskaber, som Oxfam IBIS nævner i deres rapport.

 

 

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere lppension.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 21 61 31, hvis du oplever problemer med vores hjemmeside.