Om vores eksklusionsliste


Vi ekskluderer selskaber fra vores investeringsunivers, hvis vi vurderer, at de ikke lever op til de kriterier, vi har beskrevet i vores politik for ansvarlige investeringer.

Vi opdaterer eksklusionslisten mindst to gange om året
Eksklusionslisten for børsnoterede virksomheder opdaterer vi i foråret og i efteråret. Vi kan også opdatere eksklusionslisten på andre tidspunkter, hvis vi fx indfører nye kriterier, eller hvis bestyrelsen beslutter at frasælge en investering.

Vores data fanger ikke alt
Vi har investeringer i flere tusind virksomheder, og derfor er det en stor opgave at sikre, at vores investeringer lever op til vores politik for ansvarlige investeringer. Den måde vi gør det på, er ved at få screeningsdata fra en ekstern leverandør, og med afsæt i de data vi får fra vores leverandør, tager vi stilling til om et selskab skal ekskluderes eller ej. 

Vi opdaterer eksklusionslisten to gange om året. Ved opdatering af eksklusionslisten kommer der ofte nye selskaber på listen, som vi ikke kan investere i, fordi de ikke lever op til vores politik for ansvarlige investeringer. Samtidig betyder opdatering af listen også, at selskaber som har forbedret sig og nu lever op til vores politik for ansvarlige investeringer, bliver fjernet fra listen igen.

Den metode vi bruger, når vi ekskluderer, er ikke bedre end det data, vi har til rådighed. Der kan på nogen områder være udfordringer med kvaliteten af data og på, hvor mange selskaber der er data for. Heldigvis bliver data løbende bedre, og det giver os bedre forudsætninger for at udvikle en stærkere metode, som kan medvirke til at identificere de selskaber, vi ikke ønsker at være investeret i. Vi evaluerer derfor regelmæssigt vores metode.

Når vi opdager investeringer, som ikke er fanget af vores screening, men som er under mistanke for ikke at leve op til vores politik for ansvarlige investeringer, så kan vi ekskludere selskabet efter en konkret vurdering.

Vores eksklusionsliste er blevet lang
Vi har mange hundrede virksomheder stående på eksklusionslisten. Selskaberne udgør pr maj 2023 cirka 11,5 procent af værdien af verdensmarkedsindekset MSCI ACWI. Da vi har ekskluderet nogle store selskaber, fx Amazon, Tesla, Exxon og Chevron, så vejer de tungt i denne beregning.

Det går ikke ud over afkastet
Vi fastlægger vores investeringsstrategi ud fra målet om at sikre et godt og stabilt afkast og spreder derfor investeringerne på mange aktivklasser og lande, så der er mindre risiko for store tab. Det har vi stadig rigtig gode muligheder for at gøre, selv om vi har udelukket et stort antal selskaber.

Fungerer hjemmesiden ikke?


Vi kan se, at du bruger Internet Explorer. Du kan derfor opleve, at der er noget her på siden, der ikke fungerer, som det skal. Vi udvikler nemlig ikke længere lppension.dk til at understøtte Internet Explorer. Årsagen er, at Microsoft ikke har opdateret programmet siden 2019. Det betyder, at hverken funktionaliteten eller sikkerheden er tilfredsstillende.

Brug en anden browser
Vi anbefaler, at du bruger en af disse browsere:

Du er altid velkommen til at ringe til os på 70 21 61 31, hvis du oplever problemer med vores hjemmeside.